Ministerstvo pri procese nákupu učebníc porušilo zákon, tvrdí Didaktis

12.08.2012 Bratislava

Bratislava 12. augusta (TASR) - Ministerstvo školstva, ktoré muselo zrušiť súťaž na nákup 950.000 kusov učebníc, podľa riaditeľky vydavateľstva Didaktis Veroniky Adamčíkovej porušilo zákon. Zrušenie súťaže, o ktorom TASR informovala tento týždeň, nariadil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) práve pre námietku spomínaného vydavateľstva.

Dve učebnice z ponuky Didaktisu (učebnice fyziky pre 3. ročník štvorročného gymnázia a chémie pre 9. ročník ZŠ) vylúčila odborná komisia ministerstva z užšej súťaže, preto tieto knihy nemohli postúpiť do elektronickej aukcie. Rezort to zdôvodnil tým, že vylúčené učebnice vydavateľstva nespĺňali kvalitatívne kritériá. Do aukcie sa nakoniec Didaktis zapojil iba s deviatackou fyzikou. Didaktis trval na tom, že splnil všetky požiadavky, a preto podal žiadosť o nápravu, v ktorej požadoval zrušenie rozhodnutia o vylúčení ponuky a jej zaradenie späť do procesu hodnotenia. „Ministerstvo školstva nám až po uplynutí zákonom stanovenej lehoty na vybavenie žiadosti doručilo poštou oznámenie o jej zamietnutí,“ uviedla pre TASR riaditeľka Didaktisu Veronika Adamčíková.

Vydavateľstvo bolo naďalej presvedčené, že ministerstvo konalo pri vylúčení v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, preto podalo proti vylúčeniu námietky na ÚVO. „V námietkach sme žiadali zrušiť použitý postup zadávania zákazky z dôvodu, že verejný obstarávateľ nečakal, kým márne uplynie lehota na podanie námietok, a pokračoval v procese hodnotenia tak, že zrealizoval elektronické aukcie,“ podčiarkla Adamčíková. Didaktis žiadal zrušenie celej súťaže, lebo podľa riaditeľky elektronická aukcia už prebehla a nemožno ju opakovať. Dodala, že voči vylúčeniu sa odvolali aj iné vydavateľstvá. Hovorca ministerstva Michal Kaliňák dnes pre TASR uviedol, že rezort pri súťaži postupoval v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. "Rovnako postupujeme aj teraz pri nákupe učebníc," doplnil.

ÚVO napokon rozhodol súťaž v plánovanej hodnote 3,6 milióna eur zrušiť. Dokopy išlo o vydanie asi 30 titulov a 16 prekladov do maďarčiny. Ministerstvo rozhodlo knihy nakúpiť priamym zadaním od firiem, ktoré zvíťazili v elektronickej aukcii. Didaktisu sa nepáči, že o tomto postupe ich rezort neinformoval. „My sme dostali od ÚVO list, v ktorom sa píše, že nariadil verejnému obstarávateľovi zrušiť súťaž s tým, že verejný obstarávateľ nás bude neodkladne informovať o ďalšom postupe týkajúcom sa tejto zákazky. Odvtedy nám z ministerstva nič neprišlo,“ povedala Adamčíková. Otázne je podľa nej aj to, či učebnice vybrané v elektronickej aukcii už získali schvaľovacie doložky.

Úrad zrušenie súťaže odôvodňoval tým, že ministerstvo nedodalo v určenom čase kompletnú dokumentáciu. „Komisia úradu napriek tomu, že v sprievodnom liste mala prezentované doklady, ktoré požadovala a ktoré tvorili prílohu sprievodného listu, neuskutočnila „dohľadanie“ dokladov, ale nariadila zrušenie užšej súťaže. Žiaľ, nariadenie zrušenia súťaže nemá inštitút autoremedúry a ministerstvo školstva danú súťaž z predmetného titulu muselo zrušiť,“ tvrdí ministerstvo.

Hovorca rezortu tento týždeň pre TASR uviedol, že ministerstvo vynakladá maximálne úsilie na to, aby boli knihy do škôl dodané na začiatku školského roka 2012/2013. Do škôl by podľa neho mali doraziť približne koncom septembra až začiatkom októbra 2012.
 

Vyberte región